Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Epekő – megelőzés, természetes kezelés
  2023-01-15 19:46:22, vasárnap
 
  Hogyan előzhető meg az epekő, illetve hogyan kezelhető természetes módon, ha már kialakult?

Mi az epekő?
Az epekő a legtöbb esetben tulajdonképpen egy megkeménykedett koleszterincsomó, ami a máj által elválasztott epét tároló epehólyagban és az epevezetékekben képződhet. Mérete rendkívül sokféle, az egészen apró, homokszemnyitől a galambtojás méretig változhat.

A megfigyelések alapján epekő szempontjából a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak:
a nők
a 40 éves és idősebb emberek
a cukorbetegek
az elhízott emberek
a terhes nők
a hormonális gyógyszereket szedő emberek
azok, akik zsírszegény étrendet fogyasztanak

Szakemberek szerint a genetika, az étrend és az életmód azok a tényezők, amik leginkább befolyásolhatják az epekő kialakulását.

Hogyan előzhető meg az epekő?
Az epekő kialakulását elsősorban étrendünk és életmódunk megfelelő alakításával tudjuk megelőzni.

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú tényező, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk.

Az epekő megelőzése szempontjából fontos, hogy étrendünk gazdag legyen friss zöldségekben és gyümölcsökben. A fenti felsorolásban láthattuk, hogy a zsírszegény életmód szintén növeli az epekő kialakulásának kockázatát, azonban a bő olajban sütött ételek helyett válasszunk természetes alternatívát. A sok telített zsírsav helyett, amelyet elsősorban a feldolgozott élelmiszerek tartalmazzák, fogyasszunk inkább telítetlen zsírsavakban gazdag hidegen sajtolt olajokat, melyek nagyszerűen kombinálhatók a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. Készítsük a salátáinkat bolti öntet helyett például hidegen sajtolt olívaolajjal vagy hidegen sajtolt tökmagolajjal és máris sokat tehetünk a megelőzésért.

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek mellett a gyorséttermi ételekről is érdemes lemondani, ha a kockázati csoportba tartozunk. Ugyancsak érdemes elkerülni a túl sok szénhidrát fogyasztását is, mert ez is emelheti az epekő kialakulásának kockázatát.

Ha hajlamosak vagyunk az epekőre, akkor érdemes megfontolni a koffein, főként a kávé fogyasztásának mérséklését, adott esetben teljes elhagyását.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása az egészség megőrzése szempontjából létfontosságú. Az epekő megelőzésében is rendkívül fontos szerepe van, hiszen ha megfelelően hidratált a szervezetünk, akkor epekő is kisebb valószínűséggel alakul ki. A legjobb választás a tiszta víz, de szakemberek szerint az almalé is segítségünkre lehet a megelőzésben, mégpedig pektintartalma miatt.

Az ideális testsúly megtartása, illetve visszanyerése szintén kulcsfontosságú az epekő megelőzése szempontjából, hiszen a túlsúly növeli az epekő kialakulásának kockázatát.

Milyen természetes gyógymódokat alkalmazhatunk epekő esetén?
Sok esetben nem érezzük az epekő kialakulását, hiszen semmilyen tünetet nem okoz, viszont minden esetben meg van a lehetősége annak, hogy az epekő bekerül az epevezetékbe és elzárja azt, ami viszont fájdalmas tünetekkel járhat. Ilyen tünetek a görcs, hányás és hányinger, puffadás, gyomorégés vagy a világ színű széklet. Ha ilyet tapasztalunk, akkor minden esetben forduljunk orvoshoz.

Az alábbiakban olyan módszereket gyűjtöttem össze, amelyekkel otthon is küzdhetünk az epekő ellen.

Az almaecet segíthet megakadályozni, hogy túl sok legyen a koleszterin a májban és az epében, valamint a kialakult epekövek oldásában is szerepe lehet. Az almaecet hatékonysága citromlével és almalével tovább fokozható. Fogyasszuk reggelente az almalé, az almaecet és a citromlé keverékét úgy, hogy egy pohár almalébe csavarjuk bele egy citrom levét, tegyünk bele egy evőkanál almaecetet és igyuk meg. Akár kúraszerűen, több héten keresztül is fogyaszthatjuk. Ugyancsak magas C-vitamintartalma miatt a homoktövis gyümölcslé is jótékony hatású lehet epebántalmak esetén.

A ricinusolaj külsőleg történő alkalmazása a tapasztalatok alapján szintén segítségünkre lehet. Nyugtatja a belső szerveket, így csökkentheti a fájdalmat. Langyosítsunk meg egy kevés ricinusolajat, majd mártsunk bele egy vékony, tiszta ruhát, majd helyezzük a hasunk jobb oldalára. A hatékonyság fokozása érdekében fóliával is lefedhetjük.

A máriatövis szintén segíthet küzdeni az epehólyag- és a máj betegségei ellen. A máriatövis magőrlemény hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához, a szervezet számára toxikus anyagok eltávolításához.

A gyermekláncfű taraxacin nevű hatóanyaga segít kiegyensúlyozni az epetermelődést, méregteleníteni és stimulálni a májat, valamint segít megszabadulni a benne felhalmozódott felesleges zsíroktól. A gyermekláncfűből készíthetünk teát úgy, hogy leforrázunk 2-3 dl vízzel egy teáskanálnyi szárított gyermekláncfűgyökeret, lefedve állni hagyjuk 5-6 percig, majd leszűrjük. Ezt is fogyaszthatjuk kúraszerűen, naponta kétszer két héten keresztül.

Megállapították azt is, hogy az articsóka jótékony hatással lehet az epehólyag működésére. Segíti az epe stimulálását, és a máj számára is előnyös.

Ezek a természetes gyógymódok otthon is alkalmazhatók, de kúraszerű alkalmazásuk esetén mindenképpen egyeztessünk kezelőorvosunkkal az alkalmazásukról.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: koleszterincsomó, befolyásolhatják, gyermekláncfűből, méregteleníteni, megkeménykedett, kiegyensúlyozni, homokszemnyitől, kulcsfontosságú, valószínűséggel, epevezetékekben, eltávolításához, vitamintartalma, megállapították, alkalmazásukról, kialakulásának, epetermelődést, alkalmazhatunk, pektintartalma, fenntartásához, fogyaszthatjuk, fogyasztásának, tulajdonképpen, megakadályozni, felhalmozódott, alkalmazhatók, langyosítsunk, szempontjából, ricinusolajat, megfigyelések, segítségünkre, visszanyerése, gyümölcsökkel, gyümölcsökben, tapasztalatok, kombinálhatók, felsorolásban, legtöbb esetben, megkeménykedett koleszterincsomó, epevezetékekben képződhet, egészen apró, galambtojás méretig, megfigyelések alapján, elhízott emberek, hormonális gyógyszereket, életmód azok, epekő kialakulását, egészséges táplálkozás, epekő megelőzése, fenti felsorolásban, zsírszegény életmód, epekő kialakulásának, feldolgozott élelmiszerek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  Nagyon különös  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Esti kép  Esti kép  Alázat  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  Szívem  Julian Brass gondolata  Julian Brass gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ágai Ágnes – Csendélet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Szép álmokat!  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Lóhere  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Egy bizonyos határt  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Rátalálsz  Kövesd a cowboyt!  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Még csak most kezdődik a nap  Hiányzik  Szép napot kívánok  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Nevem  Ne kapaszkodj magasabbra,  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png lepke  Irgalom és ítélet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  képre írva  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Soha ne kedvezz...  Esti kép  Bounty krémes  A jó emberek mindig szépek mar...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
legtöbb esetben, megkeménykedett koleszterincsomó, epevezetékekben képződhet, egészen apró, galambtojás méretig, megfigyelések alapján, elhízott emberek, hormonális gyógyszereket, életmód azok, epekő kialakulását, egészséges táplálkozás, epekő megelőzése, fenti felsorolásban, zsírszegény életmód, epekő kialakulásának, feldolgozott élelmiszerek, friss zöldségekkel, salátáinkat bolti, többszörösen feldolgozott, gyorséttermi ételekről, kockázati csoportba, kávé fogyasztásának, megfelelő mennyiségű, egészség megőrzése, epekő megelőzésében, legjobb választás, ideális testsúly, túlsúly növeli, lehetősége annak, epekő bekerül, világ színű, alábbiakban olyan, epekő ellen, almaecet segíthet, kialakult epekövek, almaecet hatékonysága, citromlé keverékét, pohár almalébe, citrom levét, evőkanál almaecetet, homoktövis gyümölcslé, ricinusolaj külsőleg, tapasztalatok alapján, belső szerveket, kevés ricinusolajat, hasunk jobb, hatékonyság fokozása, máriatövis szintén, máriatövis magőrlemény, megfelelő májfunkciók, szervezet számára, gyermekláncfű taraxacin, benne felhalmozódott, gyermekláncfűből készíthetünk, teáskanálnyi szárított, articsóka jótékony, epehólyag működésére, természetes gyógymódok, koleszterincsomó, befolyásolhatják, gyermekláncfűből, méregteleníteni, megkeménykedett, kiegyensúlyozni, homokszemnyitől, kulcsfontosságú, valószínűséggel, epevezetékekben, eltávolításához, vitamintartalma, megállapították, alkalmazásukról, kialakulásának, epetermelődést, alkalmazhatunk, pektintartalma, fenntartásához, fogyaszthatjuk, fogyasztásának, tulajdonképpen, megakadályozni, felhalmozódott, alkalmazhatók, langyosítsunk, szempontjából, ricinusolajat, megfigyelések, segítségünkre, visszanyerése, gyümölcsökkel, gyümölcsökben, tapasztalatok, kombinálhatók, felsorolásban, létfontosságú, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4497
  • e Hét: 29388
  • e Hónap: 60874
  • e Év: 265575
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.